De Amerikaanse internetgroep Google heeft zijn sociaalnetwerksite Google+ geopend voor het grote publiek.


Dat gebeurt niet toevallig in de week waarin de wereldwijde marktleider Facebook zijn jaarlijkse conferentie houdt. Met Google gaat Google de concurrentie aan met Facebook.

Google werd in juni al gelanceerd, maar aansluiten kon enkel op uitnodiging van iemand die al deel uitmaakte van het netwerk. Dat moest het nieuwe initiatief een zeker exclusief tintje geven.

Ondanks de beperking wist Google in enkele weken tijd zo'n 25 miljoen gebruikers voor zich te winnen. Sinds gisteravond is de sociaalnetwerksite nu open voor iedereen, maar of hij echt concurrentie zal kunnen betekenen voor Facebook, dat wereldwijd zo'n 750 miljoen gebruikers telt, is zeer de vraag.

Nogal wat "early adopters" van Google begeven zich nog maar zelden op de site omdat ze hebben moeten vaststellen dat de meeste van hun Facebookvrienden niet zijn gevolgd.

Timing is niet toevallig
De timing om Google open te stellen voor iedereen, is niet toevallig. Net deze week houdt concurrent Facebook immers zijn jaarlijkse conferentie waar softwareontwikkelaars hun nieuwe toepassingen komen voorstellen.

Specialisten kijken vooral uit naar de nieuwe snufjes van Zynga, in ons land vooral bekend van zijn pokerspelletjes die het via Facebook aanbiedt. Zynga is van plan zijn diensten ook via Google te verspreiden.

(belga)